Bioanalyytikko on laboratoriotutkimusprosessin asiantuntija, jonka työ edistää terveyttä ja sairauksien hoitoa. Hän opastaa laboratoriotutkimuksissa, ottaa ja tutkii näytteitä sekä vastaa tulosten luotettavuudesta. Bioanalyytikko työskentelee terveyskeskuksissa, sairaaloissa tai yksityisillä lääkäriasemilla. Hänen työnsä on vastuullista ja itsenäistä, mutta sisältää myös tiimityötä moniammatillisissa ryhmissä.
Bioanalyytikon työ sisältää asiakaspalvelua näytteenottotehtävissä ja laboratorionäytteiden analysointia. Hän voi erikoistua monille alueille, kuten kliininen kemia, kliininen hematologia, vierianalytiikka, kliininen mikrobiologia, kliininen histologia ja sytologia, kliininen fysiologia ja neurofysiologia sekä genetiikka ja molekyylibiologia.
Bioanalyytikon ammattikorkeakoulututkinto on laajuudeltaan 210 opintopistettä (ECTS) ja kestää 3,5 vuotta. Valmistuneet saavat oikeuden toimia laillistettuina laboratoriohoitajina. Tutkinto-ohjelmaa tarjoavat seuraavat ammattikorkeakoulut:
Opinnot koostuvat yleisistä opinnoista sekä bioanalytiikan perus- ja ammattiopinnoista. Opiskeluun sisältyy ohjattu harjoittelu, vapaasti valittavia opintoja, opinnäytetyö ja kypsyysnäyte. Ammattikorkeakoulut tarjoavat koulutusta monimuoto-opintoina myös muilla paikkakunnilla, ja bioanalyytikon opintoja voi suorittaa avoimessa ammattikorkeakoulussa ennen tutkinto-ohjelmaan hakeutumista. Lisätietoa löytyy ammattikorkeakoulujen omilta sivuilta ja opintopolku.fi.
Bioanalyytikon tutkinto-ohjelmaan voivat hakeutua kaikki, jotka ovat suorittaneet lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon, IB-tutkinnon, tai 120/180 osaamispisteen laajuisen ammatillisen perustutkinnon. Hakuajat ja hakulomakkeet löytyvät osoitteesta opintopolku.fi.
Hakuajat ja hakulomakkeet opintopolku.fi
Bioanalyytikko koulutus alkoi jo vuonna 1953. Tutustu koulutuksen historiaan!
Olemme myös julkaisseet vuonna 2008 Laboratoriotyön muistoja-kirjan. Suomen Bioanalyytikkoliitto järjesti yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston kanssa muistitiedon keruukilpailun. Tämän aineiston perusteella Pekka Hako kirjoitti teoksen Laboratoriotyön muistoja. Laboratoriotyön muistoja on elämyksellinen kuvaus laboratoriohoitajan työstä, työskentelystä laboratoriossa, työolojen ja työmenetelmien muutoksista ja työmme arvostuksesta 50-vuotisen historiamme aikana. Pääosassa kirjassa ovat laboratoriohoitajat ja kliinisen laboratoriotyön tekijät itse. Laboratoriotyön muistoja on toimitettu yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.
Mikäli haluat hankkia kirjan, ota yhteyttä liiton toimistoon toimisto(at)bioanalyytikot.fi
Kirjan hinta 10 € + 4,90 € postituskulut (Matkahuolto).
1 Jaettu ammatti-identiteetti
2 Yhdessä olemme vahvempia
3 Vaikuttamisen mahdollisuus
Tervetuloa kollegoiden joukkoon, jotka jakavat saman ammatti-identiteetin ja intohimon bioanalytiikkaan. Bioanalyytikot ovat sitä vahvempia, mitä enemmän meitä on. Yhdessä voimme vaikuttaa tehokkaammin ja saada äänemme kuuluviin. Jäsenenä voit osallistua aktiivisesti ammattimme aseman vahvistamiseen työelämässä ja yhteiskunnassa.
Jäsenenä saat lisäksi monia hyödyllisiä etuja, jotka tukevat ammatillista kehittymistäsi ja hyvinvointiasi.