Kansainvälinen yhteistyö ja edut Bioanalyytikoiden jäsenille

Bioanalyytikot on jäsenenä kansainvälisissä järjestöissä, kuten International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS) ja European Association of Biomedical Scientists (EPBS). Lisäksi kuulumme Nordisk Medicinsk Laboratoriegruppe (NML), joka yhdistää pohjoismaiset bioanalyytikkoyhdistykset.

Bioanalyytikoiden jäsenenä olet automaattisesti myös näiden järjestöjen jäsen. Tämä jäsenyys tarjoaa sinulle etuja, kuten alennuksia koulutuksista. Lisäksi voit hakea ammatinkehittämisapurahaa koulutuksiin osallistumista varten. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua EPBS:n Student Forumeihin, jotka järjestetään EPBS:n kongressien ja vuosikokousten yhteydessä.

Kansainväliset järjestöjen koulutuksiin voi tutustua täällä

International Federation of Biomedical Laboratory Science

European Association of Biomedical Scientists

Nordisk Medicinsk Laboratoriegruppe

Kansainvälinen Bioanalyytikkopäivä 15.4.

Bioanalyytikkopäivän tarkoituksena on tuoda esiin spesifisiä terveysongelmia ammattimme näkökulmasta ja tuoda esiin ammattimme roolia tutkimuksessa, diagnostiikassa ja potilaan hoidossa.

Vuosien 2025-2026 Bioanalyytikkopäivän aiheena on:

Biomedical Laboratory Scientists Promoting Sustainability in Clinical Diagnostics

Bioanalyytikot – diagnostiikan kestävän kehityksen edistäjät

Kansainvälisen bioanalyytikkopäivän teemana vuosina 2025–2026 on kestävä kehitys kliinisissä laboratorioissa. Mitä kestävällä kehityksellä oikein tarkoitetaan? (teksti Niina Wahlroos)

Kestävän kehityksen periaatteet määriteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Brundtlandin komission raportissa ”Our Common Future”.

Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan kehitystä, joka vastaa nykyhetken tarpeisiin siten, ettei tulevien sukupolvien kyky vastata omiin tarpeisiinsa vaarannu. Brundtlandin komission työ on ollut merkittävässä roolissa kestävän kehityksen käsitteen vakiinnuttamisessa ja sen sulauttamisessa osaksi kansainvälistä politiikkaa ja käytäntöjä.

Vuonna 1992 Rio de Janeirossa järjestetyssä Earth Summit -kokouksessa edustajat eri puolilta maailmaa toivat ensi kertaa esiin ajatuksen ympäristö- ja kehityskysymysten keskinäisestä riippuvuudesta. Kestävä kehitys vaatiikin monialaista, kokonaisvaltaista toimintaa, jossa korostuu globaali kestävyys ja elollisten järjestelmien yhteys toisiinsa. Kokouksen merkittäviä saavutuksia olivat Agenda 21 ja Rion julistuksen 27 periaatetta. Heti ensimmäisessä niistä korostuu, ettei ihmisten hyvinvointi saa tapahtua luonnon kustannuksella. Kestävään kehitykseen tarvitaan kaikkien panosta. Alun perin kestävä kehitys keskittyi tiukasti ympäristönäkökulmaan, mutta sittemmin se on laajentunut kattamaan myös muita ulottuvuuksia, kuten sosiaalisia ja hallinnollisia näkökulmia.

Terveydenhuollon kestävyys tarkoittaa, että terveydenhuolto vastaa väestön tarpeisiin vaarantamatta tulevia resursseja. Terveydenhuollon kestävyys on tärkeää, koska se varmistaa, että terveydenhuoltojärjestelmät voivat jatkaa toimintaansa tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti myös tulevaisuudessa.

Kestävän kehityksen tavoite on pysynyt muuttumattomana vuosikymmenet: varmistaa hyvät elinolosuhteet nykyisille ja tuleville sukupolville. Tämä tarkoittaa jatkuvaa, ohjattua muutosta, joka tapahtuu niin globaalisti, alueellisesti kuin paikallisestikin. YK julkaisi kestävän kehityksen tavoitteet vuonna 2015 ja haastoi samalla kaikki yhteiskunnan sektorit, mukaan lukien terveys- ja sosiaalihuollon, edistämään kestävää kehitystä.

Kestävän kehityksen käsite, tai kestävyys, mainitaan usein erilaisissa strategioissa, asiakirjoissa ja raporteissa ja sillä on oma direktiivinsäkin EU-tasolla. Euroopan unionin kasvustrategiaa kutsutaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaksi. Sen tavoitteena on tehdä unionista moderni, resurssitehokas ja kilpailukykyinen talousalue, jossa kasvihuonekaasujen nettopäästöistä pyritään eroon vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi tavoitteena on suojella, hoitaa ja lisätä unionin luontopääomaa sekä turvata kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia ympäristöön liittyviltä riskeiltä ja vaikutuksilta.

Kestävyydestä on tullut olennainen osa yhteiskuntaa ja jokapäiväistä elämäämme. Jokainen kestävyystoimi, olipa se kuinka pieni tahansa, vaikuttaa positiivisesti tulevaisuuteemme.

Luettavaksi:

Bruntdtlandin raportti: https://iefworld.org/fl/1_ Our_Common_Future_Brundtland.pdf

Rion julistus: A/CONF.151/26/Vol.I: Rio Declaration on Environment and Development

Agenda 21: https://sustainabledevelopment. un.org/outcomedocuments/agenda21/

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet: https://sdgs.un.org/goals


Suomen Bioanalyytikot toivottaa kaikille kollegoille

Hyvää Kansainvälistä Bioanalyytikkopäivää!

Printtaa IFBLS:n posteri

Printtaa suomennettu juliste PDF

Printtaa suomennettu juliste png

Jaa somessa

Instagram

Facebook

Kolme plus yksi hyvää syytä kuulua Bioanalyytikoihin

1 Jaettu ammatti-identiteetti

2 Yhdessä olemme vahvempia

3 Vaikuttamisen mahdollisuus

Tervetuloa kollegoiden joukkoon, jotka jakavat saman ammatti-identiteetin ja intohimon bioanalytiikkaan. Bioanalyytikot ovat sitä vahvempia, mitä enemmän meitä on. Yhdessä voimme vaikuttaa tehokkaammin ja saada äänemme kuuluviin. Jäsenenä voit osallistua aktiivisesti ammattimme aseman vahvistamiseen työelämässä ja yhteiskunnassa.

Plus: Upeat jäsenedut!

Jäsenenä saat lisäksi monia hyödyllisiä etuja, jotka tukevat ammatillista kehittymistäsi ja hyvinvointiasi.